Skip to Content

Τι συμβαίνει όταν μας τσιμπήσει ένα κουνούπι;

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι μέρες μεγαλώνουν και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αν όλα αυτά σας κάνουν να σκέφτεστε χαλαρωτικά απογεύματα με φίλους στον κήπο η στην βεράντα, δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι και σε κάποιους άλλους αρέσει το καλοκαίρι: στα κουνούπια!

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι μέρες μεγαλώνουν και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ένα είναι σίγουρο: το καλοκαίρι επιστρέφει! Αν όλα αυτά σας κάνουν να σκέφτεστε χαλαρωτικά απογεύματα με φίλους στον κήπο η στην βεράντα, δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι και σε κάποιους άλλους αρέσει το καλοκαίρι: στα κουνούπια!

 

Τα κουνούπια είναι έντομα και, όπως οι μύγες, είναι μέλη της τάξης των Διπτέρων. Υπάρχουν πάνω από 3.600 είδη κουνουπιών στον κόσμο. Τα κουνούπια έχουν συνήθως σχετικά ευαίσθητα σώματα και ένα μακρύ σωληνοειδές στόμα που ονομάζεται proboscis που χρησιμοποιούν για να τρυπήσουν το δέρμα των θυμάτων τους και να πιπιλίσουν το αίμα τους. Συνήθως τα αποκαλούμε "τσιμπήματα κουνουπιών". "Αλλά ξέρατε ότι μόνο τα θηλυκά κουνούπια δαγκώνουν; Είναι επειδή χρειάζονται τον σίδηρο και την πρωτεΐνη από το αίμα για να παράξουν τα αυγά τους. Διαφορετικά, τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με φυτικούς χυμούς και νέκταρ.

 

ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Με τη βροχή και την έντονη ζέστη, το καλοκαίρι προσφέρει συνήθως τις ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγή κουνουπιών. Εάν είναι ιδιαίτερα υγρό και ζεστό, μπορεί να εμφανίζεται μια νέα γενιά κουνουπιών κάθε 14 ημέρες. Ένα μόνο θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει από 200 ​​έως 300 αυγά σε στάσιμα νερά, όπως λακκούβες, λίμνες ή βαρέλια βροχής.

 

Στα περισσότερα κουνούπια δεν αρέσει το δυνατό φως του ήλιου, γι' αυτό προτιμούν να βγαίνουν το σούρουπο αναζητώντας φαγητό. Τα θηλυκά κουνούπια βρίσκουν τις πηγές τροφής τους μέσω του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε, τις μυρωδιές του σώματός μας ή ακόμη και από τη θερμοκρασία. Μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την τρισδιάστατη αίσθηση οσμής τους για να καθορίσουν πόσο μακριά είναι η πηγή τροφής τους σε απόσταση έως και 40 μέτρων.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΝΗΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ;

Μόλις φτάσουν στην πηγή τροφής, χρησιμοποιούν την προβοσκίδα τους για να διεισδύσουν στο δέρμα του ξενιστή τους και να πιπιλίσουν το αίμα του, ενώ ταυτόχρονα εγχέουν αντιπηκτικό σάλιο στον ξενιστή για να διατηρήσουν την ροή του αίματος για καλύτερη απορρόφηση. Ένα κουνούπι μπορεί να απορροφήσει έως και τρεις φορές το βάρος του στο αίμα για περίπου τρία λεπτά.

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή αναγνωρίζει το εγχυμένο σάλιο του θηλυκού κουνουπιού ως εχθρικό, προκαλώντας την αντίδραση των ανοσοκυττάρων και την απελευθέρωση υποδοχέων ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί αλλεργική αντίδραση, η οποία προκαλεί αίσθηση κνησμού και πρήξιμο. Συνήθως αυτά τα τσιμπήματα είναι ακίνδυνα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονή, ακόμη και εξάπλωση ασθενειών. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να προστατευτείτε από τα κουνούπια και τα τσιμπήματά τους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει!

  • Ιστορία της παγκόσμιας ημέρας κατά των κουνουπιών
    Xρήσιμες συμβουλές
    Ιστορία της παγκόσμιας ημέρας κατά των κουνουπιών
  • Τα κουνούπια ως φορείς επικίνδυνων ασθενειών
    Xρήσιμες συμβουλές
    Τα κουνούπια ως φορείς επικίνδυνων ασθενειών
  • Ιστορία της παγκόσμιας ημέρας κατά των κουνουπιών
    Xρήσιμες συμβουλές
    Ιστορία της παγκόσμιας ημέρας κατά των κουνουπιών
  • Τα κουνούπια ως φορείς επικίνδυνων ασθενειών
    Xρήσιμες συμβουλές
    Τα κουνούπια ως φορείς επικίνδυνων ασθενειών