Κουνούπια
H ηλεκτρική συσκευή για τα κουνούπια, με τη διακριτική και μοντέρνα σχεδίαση της, είναι η ιδανική λύση ενάντια στα κοινά κουνούπια & κουνούπια τίγρης
Με την έναρξη του καλοκαιριού, οι μέρες επιτέλους μεγαλώνουν και γίνονται πιο ζεστές. Ωστόσο, με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, αυξάνεται επίσης ο αριθμός των δυσάρεστων εντόμων που μας τσιμπούν. Το τσίμπημά τους ενδέχεται να μεταφέρει επικίνδυνες ασθένειες.
Με την έναρξη του καλοκαιριού, οι μέρες επιτέλους μεγαλώνουν και γίνονται πιο ζεστές. Ωστόσο, με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, αυξάνεται επίσης ο αριθμός των δυσάρεστων εντόμων που τσιμπούν. Πολλοί έχουν πέρασει αϋπνες νύχτες προσπαθώντας να βρουν την πηγή του ενοχλητικού βουητού στην κρεβατοκάμαρά τους. Ή ακόμη χειρότερα σκεφτείτε την φαγούρα και το πρήξιμο μετά από ένα τσίμπημα. Αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι η πιθανότητα να εξαπλώθουν ασθένειες.
Ο φορέας ορίζεται ως ζωντανός οργανισμός που μπορεί να μεταδώσει παθογόνα από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο. Μία ασθένεια που μεταδίδεται από φορέα (VBD) είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από το δάγκωμα ενός μολυσμένου είδους αρθρόποδων όπως κουνούπια, κρότωνες ή μύγες. Τα κουνούπια συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων φορέων ασθενειών παγκοσμίως με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο περιστατικά να αναφέρονται κάθε χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία, Chikungunya, δάγκειο πυρετό, κίτρινο πυρετό, Zika και πολλούς άλλους μολυσματικούς ιούς.
Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η παγκοσμιοποίηση οδήγησαν στην εξάπλωση των VBD πέρα από τις τροπικές περιοχές. Οι VBD βρίσκονται πλέον όλο και περισσότερο σε εύκρατες περιοχές. Κάθε χρόνο υπάρχουν νέες αναφορές από χώρες σχετικά με νέες περιπτώσεις διεισδυτικών εντόμων και ασθενειών. Με την αυξανόμενη επικράτηση των VBD, αυξάνεται επίσης η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών προειδοποιεί για μια τεράστια εξάπλωση εισβαλλόμενων ειδών κουνουπιών στην Ευρώπη, όπως: Anopheles sp. (φορέας του παθογόνου ελονοσίας), Culex sp. (φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου) ή Aedes sp. (φορέας των ιών Zika, Dengue και Chikungunya).
Μερικά από τα κυρίαρχα είδη φορέα Anopheles στην Ευρώπη είναι Anopheles atroparvus ή Anopheles sergentii, τα οποία είναι φορείς του παθογόνου της ελονοσίας. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ένας αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας που οφείλονται σε διεθνή ταξίδια και στην μετανάστευση από ενδημικές χώρες. Από τα 8.400 κρούσματα ελονοσίας, το 99% οφείλεται σε μολυσμένους ταξιδιώτες που επέστρεψαν στο σπίτι τους, αλλά και οι σποραδικές περιπτώσεις τοπικής μόλυνσης αυξάνονται επίσης.
Το Culex pipiens, το κοινό κουνούπι, βρίσκεται παγκοσμίως και μπορεί να είναι φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου. Από το 2017 έως το 2018, ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη αυξήθηκε σε πάνω από 1.500 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε επτά φορές από το ένα έτος στο άλλο και ξεπέρασε επίσης τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων τα προηγούμενα επτά χρόνια.
Τα κουνούπια του είδους Aedes aegypti, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν δάγκειο πυρετό έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Μαδέρα και στις παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας από το 2005. Από το 2012 έως το 2013, πάνω από 2.000 περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό του δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν μόνο στη Μαδέρα.
Το Aedes albopictus, κοινώς γνωστό ως το κουνούπι της ασιατικής τίγρης είναι φορέας των ιών Zika, Dengue και Chikungunya. Εισήχθησαν στην Ευρώπη μέσω της Αλβανίας το 1979 και έκτοτε, περισσότερες από 25 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν την παρουσία τους για πρώτη φορά.
Δεδομένης αυτής της αυξανόμενης απειλής των διεισδυτικών ειδών κουνουπιών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε να προφυλάσσουμε εμάς και την οικογένειά μας από ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια.